Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Gebitsverzorging

In de praktijk komen wij regelmatig honden tegen met gebitsproblemen. De ernst van de problemen kan variëren van enig tandplaque tot losstaande en soms zelfs uitvallende tanden! De belangrijkste aanwijzingen voor gebitsproblemen bij uw hond zijn: 

  • een slechte adem 
  • verminderde eetlust 
  • moeilijk kauwen/ krabben langs de bek 
  • bloedend tandvlees 
  • kwijlen 
  • aanwezigheid van tandsteen 
  • sloomheid 

Indien uw hond één van bovenstaande symptomen heeft, is het verstandig een afspraak te maken bij de dierenarts. Mogelijk zal het gebit gereinigd moeten worden om verdere problemen te voorkomen. Na deze reiniging zal een halfjaarlijkse controle plaats vinden om de toestand van het gebit in de gaten te houden. 

Tijdens de Maand van de Gebitscontrole (de gehele maand februari) is er landelijk extra aandacht voor de gebitten van onze huisdieren. Hier onder leest u wat u allemaal zou kunnen doen om het gebit van uw huisdier in goede conditie te houden. Één ding is zeker: voorkomen is beter dan genezen en daar is het poetsen van de tanden het allerbelangrijkst bij.

Tandenpoetsen bij de hond

Iedere hond is gebaat bij dagelijkse gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen. Om dat goed te doen, moet de hond langzaam maar zeker gewend raken aan het idee dat iemand zijn tanden aanraakt. Het is belangrijk om de hond te belonen bij elke positieve reactie. Kies ook een goede tijd uit voor het poetsen, zoals na het uitlaten. De hond is dan energie kwijt en zal gemoedelijker zijn. Vooraf aan het krijgen van de maaltijd kan ook een goed moment zijn, het voer vormt dan de beloning en het tandenpoetsen wordt zo een vast dagelijks terugkerend ritueel. Één ding is zeker: jong geleerd is oud gedaan, begin al zo jong mogelijk met het aanleren van tandenpoetsen. 

Hoe kunt u uw hond het beste laten wennen aan tanden poetsen? 

Zie hiervoor het bovenstaande filmpje. U kunt hierbij gebruik maken van de speciale tandenborstelset die verkrijgbaar is in onze praktijk. In de set zit alles wat u nodig heeft om uw hond te laten wennen aan het poetsen: een vingertandenborstel voor in het begin, een tandenborstel voor daarna en speciale tandpasta met een lekkere smaak. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, poets liever zonder tandpasta als uw hond er een hekel aan heeft, dan bereikt u in ieder geval toch het mechanische effect. Het is ook mogelijk om het gebit van uw hond te laten reinigen m.b.v. een Emmipet, een ultrasone tandenborstel. U kunt er naar vragen in onze praktijk.

Wat als poetsen niet lukt?

Helaas zijn er honden waarbij ondanks veel inspanning het tanden poetsen geen succes wordt. Gelukkig zijn er dan verschillende andere methoden die kunnen helpen de vorming van tandplak te verminderen, zoals: 

  • Royal Canin Dental® voeding: deze brokken hebben een zodanige vorm en grootte dat door het kauwen een mechanische reiniging plaatsvindt.
  • Kauwsticks: ook hierbij zorgt het kauwen voor een mechanische reiniging.

Natuurlijk kunnen bovenstaande methoden gecombineerd worden en ook aanvullend worden ingezet naast tanden poetsen. 

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van de Maand van de Gebitsverzorging of neem contact met op met één van onze vestigingen.