Skip to main content
Bedrijfsbegeleiding - Landbouwhuisdieren - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Bedrijfsbegeleiding

Voor jouw bedrijfsmatig gehouden dieren zullen de dierenartsen naast het behandelen van zieke dieren ook op regelmatige basis bij jou langskomen. Hierdoor kunnen zij jou adviseren op een manier die het beste bij jou én jouw bedrijf past. Tijdens dit bezoek zullen onze dierenartsen jou graag advies geven over uiergezondheid, vruchtbaarheid, klauwgezondheid, jongvee-opfok, huisvesting en voeding. Daarnaast zullen ze, samen met jou, kijken naar individuele dieren/diergroepen die niet goed produceren, of andere klinische afwijkingen vertonen en zullen ze onderzoek doen om te achterhalen wat het probleem kan zijn.

Vruchtbaarheid

Dit is een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het bedrijfsbezoek van de dierenarts. Zonder goede vruchtbaarheid verlopen ook de melkproductie en andere bedrijfstechnische aspecten minder goed. Onze dierenartsen beschikken over de nieuwste technieken en materialen op het gebied van vruchtbaarheidsonderzoek. Met behulp van echografie kunnen eventuele afwijkingen aan de eierstokken of baarmoeder vastgesteld worden en natuurlijk ook of de koe dragend is of niet.

Huisvesting

Om de prestaties en de gezondheid van je vee te optimaliseren, is goede huisvesting vereist. Huisvesting die volledig is afgestemd op jouw situatie. Onze rundveedierenartsen hebben veel ervaring met de verschillende huisvestingssystemen. Ze kunnen je dan ook uitstekend adviseren op het gebied van eventuele nieuwbouw of verbouw.

Koppel versus individueel dier

Het is belangrijk dat de gehele veestapel goed presteert en goed gezond blijft en hiervoor is het van belang dat elke diergroep de juiste verzorging krijgt. Dit wordt ook besproken tijdens de bedrijfsbezoeken en als er een koppelprobleem de kop op steekt wordt hier meteen onderzoek naar gedaan. Nog beter is natuurlijk het voorkomen van problemen en hiervoor kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld vaccins om bepaalde ziektekiemen minder kans te geven om toe te slaan op het bedrijf.

Naast het koppel kan het natuurlijk altijd zo zijn dat er één bepaald dier ziek wordt. Dit kan allerlei oorzaken hebben en met behulp van verschillende onderzoeksmethodes kan de dierenarts hiernaar op zoek om vervolgens de juiste behandeling in te stellen. Ook als het gaat om behandeling beschikken de dierenartsen over de nieuwste methodes zoals bijvoorbeeld de kijkoperatie bij een lebmaagverdraaiing.