Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Veelgestelde vragen

 • Chocolade: giftig voor honden, melkchocolade en pure chocolade bevatten de giftige stof theobromine.
 • Druiven en rozijnen
 • Macadamia-noten: giftig voor honden.
 • Avocado: giftig voor bijna alle dieren
 • Allium-soorten zoals:  ui, knoflook, prei en bieslook (giftig voor hond en kat, maar geeft ook konijnen en knaagdieren ernstige darmproblemen).
 • Kerstboom: zorg dan dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Hierin zitten namelijk stoffen die de boom afgeeft, deze veroorzaken maag-darmklachten bij dieren en kunnen ook problemen geven in het zenuwstelsel. . Dingen die u dan zult merken zijn speekselen, braken, diarree, smakken, met de kop schudden en niet willen eten. Klachten verdwijnen vaak vanzelf.
 • Kerstster: geeft maag/darmklachten. Dingen die u dan zult merken zijn speekselen, braken, diarree, smakken, met de kop schudden en niet willen eten. Klachten verdwijnen vaak vanzelf
 • Hulst: geeft maag /darmklachten. Verdwijnen vaak vanzelf.
 • Taxus: neem direct contact op met een dierenarts.

Een teef kunt u het beste 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren. Dit advies geldt voor alle rassen.

Castratie van de reu is niet altijd nodig en nuttig. Vooral angstige reuen kunnen beter intact gelaten worden. Bij twijfel kunt u een chemische castratie overwegen. Castratie wordt meestal vanaf een leeftijd van 6 maanden uitgevoerd. Meer informatie vindt u hier.

 


Besmettelijke hondenhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Besmettelijke hondenhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Naast virussen en bacteriën spelen ook stress, hygiëne en huisvesting een rol. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het paraïnfluenzavirus.


Wat zijn de verschijnselen van besmettelijke hondenhoest?


Besmettelijke hondenhoest uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Vooral pups of oudere en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.
Hoe krijgt een hond besmettelijke hondenhoest?
De hoest wordt overgedragen door rechtstreeks contact (snuffelen aan elkaar) of via de lucht. Een hoestende hond met besmettelijke hoest sprayt als het ware de infectie rond.

Let op: een hond die besmettelijke hondenhoest heeft gehad kan nog gedurende weken besmettelijk blijven voor andere honden.


Welke honden lopen het meeste risico op besmettelijke hondenhoest?


Hoewel de (oude) naam dat wel doet vermoeden, wordt hoest niet alleen in kennels opgelopen. Eigenlijk leveren alle plaatsen waar honden samenkomen - pensions, asielen, shows, hondenscholen, speelweides, hondenuitlaatservices - gevaar op voor een hond. Bepaalde kortsnuitige of kleine rassen hebben hier een verhoogd risico op het krijgen van besmettelijke hondenhoest.


Hoe wordt besmettelijke hondenhoest behandeld?


Als behandeling direct bij de eerste verschijnselen plaatsvindt, is er een grote kans op succes. Als er echter te lang gewacht wordt met behandelen kan de hoest chronisch worden of zich zelfs ontwikkelen tot longontsteking. De behandeling zal een antibioticum bevatten eventueel gecombineerd met aanvullende ondersteunende therapie.
Tip: Als een hond besmettelijke honden heeft is het belangrijk om hoesten zoveel mogelijk te voorkomen. Het is in dat geval aan te raden om de hond uit te laten met een tuigje of snuitband (zgn. halty) om druk op de luchtpijp te voorkomen.


Hoe kan ik besmettelijke hondenhoest voorkomen?


Een hond loopt een verhoogd risico op de hoest wanneer deze regelmatig in contact komt met andere honden. Wanneer een hond een hoestinfectie heeft doorgemaakt is de kans groot dat de voorste luchtwegen al dan niet blijvend beschadigd zijn. 
Hoewel vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er in ieder geval voor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen voor honden die naar een pension gaan, die een hondentraining volgen, die naar shows gaan en voor honden die tijdens het uitlaten en spelen in contact komen met andere honden (uitlaatservices, parken etc.).
Let op: bijna alle pensions eisen een bewijs van vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest voordat een hond wordt toegelaten.

Vuurwerk is voor veel dieren erg spannend. Om de jaarwisseling ook voor hen ze prettig mogelijk te laten verlopen zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen: 
Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat de dieren veilig zitten en niet geraakt kunnen worden door vuurwerk.

 • Houd katten de hele dag binnen.
 • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie.
 • Geef uw huisdier wat afleiding, zet bijvoorbeeld de radio of TV aan.
 • Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken om zich te verstoppen. Geef hiervoor verschillende mogelijkheden.
 • Sluit de gordijnen, zodat het dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Beloon het dier als het rustig is met spel, voer of aandacht. Probeer angstgedrag te negeren. Bij angstgedrag niet straffen maar ook niet troosten, met dit laatste ‘beloont’ u als het ware het angstige gedrag.
 • Ook is het bij erg angstige dieren mogelijk uw dier te trainen zodat ze minder bang worden van het vuurwerk of kunt u medicijnen geven tijdens de jaarwisseling.
 • Er zijn medicijnen die helpen de angst te verminderen, deze moeten al circa 2 weken van tevoren gestart worden. Als het niet anders kan is het mogelijk om uw dier met medicijnen wat meer rust te geven. Voor meer informatie hierover kunt u bij onze praktijk terecht.

Met deze informatie in uw achterhoofd hopen wij dat zowel voor u als voor uw huisdier de feestdagen een leuke tijd zijn. Vol gezelligheid en ‘verantwoorde’ verwennerij.
 

De feestdagen staan alweer bijna voor de deur. Dit betekent natuurlijk veel gezelligheid in huis, extra versieringen en lekker eten. Heel erg gezellig natuurlijk, maar helaas geeft deze tijd voor onze huisdieren ook extra gevaren. Om te zorgen dat ook zij kunnen genieten van de feestdagen zijn er dan ook een aantal dingen om even bij stil te staan.

Eten en verwennen

Als wij zelf lekkere dingen eten en verwend worden, mag ons huisdier natuurlijk niet achter blijven. Het is dan ook heel verleidelijk om uw hond of kat ook iets lekkers van tafel te geven. Voor deze keer... Maar toch kan dit de feestvreugde voor hen aardig verpesten. Onze voeding bevat voor huisdieren namelijk vaak teveel calorieën, teveel zout en veel kruiden. Soms kan het zelfs giftig zijn voor uw huisdier. Let daarom altijd goed op!! Mocht uw huisdier toch iets opgegeten hebben en twijfelt u of u langs moet komen, bel dan met de praktijk via 0413-472650(St.Oedenrode) of 073-5493566(Schijndel). De dierenarts kan het dier dan, indien nodig, laten braken met behulp van een injectie. Geef NOOIT zout om te laten braken, dit kan gevaarlijk zijn!

Een ander gevaar van alle extra’s is natuurlijk net zoals bij onszelf overgewicht. Geef daarom verantwoorde extraatjes en houd er rekening mee door bij de dagelijkse voeding wat minder te geven.

Versieringen

Een kerstboom in huis is heel gezellig, maar houd ook hierbij rekening met uw huisdier. Zo kunnen bewegende of glimmende versieringen erg interessant zijn voor uw kat. En uw hond kan er ook nog wel eens voor zorgen dat er iets uit de boom valt. Daarom is het dan ook verstandig te kiezen voor onbreekbare versieringen om verwondingen te voorkomen. Zorg verder dat als u metalen haakjes gebruikt om de versieringen op te hangen dat deze goed vast zitten om de takken. Mocht de hond of kat deze opeten, dan kan dit voor beschadigingen in de maag en darmen zorgen.

Ook de kerstboom, kerstster en hulst kunnen problemen geven als uw dier deze binnen krijgt.