Skip to main content
Hond - Progesteron bepaling - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Progesteron bepalen

Wil je weten wanneer je teef vruchtbaar is, zodat je het juiste dektijdstip kunt bepalen? Dit kan bij ons op de praktijk, door het hormoon progesteron te laten bepalen.

Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken, en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Het is dus van essentieel belang om deze dagen te herkennen, en zo de kans op een succesvolle dekking te vergroten. Zeker als de reu verder weg woont, is het extra belangrijk om met een progesteronbepaling het ideale dektijdstip te bepalen.

De loopsheid zelf wordt niet snel gemist. De teef verliest bloed, de vulva is gezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen. Maar het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is, of als de teef niet goed laat zien dat ze loops is. Bij sommige teven is er namelijk bijna geen vulvazwelling of bloedverlies aanwezig.

Gelukkig is er een betrouwbare test die ons hierbij kan helpen. Deze bepaalt de hoogte van progesteron in het bloed. Aan het begin van de loopsheid is deze waarde laag, maar progesteron gaat stijgen vlak voor en tijdens de eisprong. Afhankelijk hiervan is het optimale dekmoment te bepalen en weet je dus of het al zinvol is om naar de reu te gaan.

Meestal is een teef dekrijp tussen de elfde en dertiende dag van de loopsheid, maar dit moment kan variƫren van dag negen tot dag achttien van de loopsheid. Het is daarom verstandig om vanaf de achtste dag van de loopsheid de progesteron te bepalen. Afhankelijk van de waarde die hier uit komt, wordt besproken wanneer eventueel een volgende bloedafname nodig is of dat het al verstandig is om naar de reu te gaan.

Mocht je een afspraak willen maken om de progesteronwaarde te laten bepalen bij je hond, dan kun je hiervoor bellen met onze vestigingen. Voor locatie Sint-Oedenrode is het telefoonnummer 0413-472650, voor locatie Schijndel is het telefoonnummer 073-5493566.