Skip to main content
Konijn en knaagdieren - Voeding - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Voeding

De juiste voeding is enorm belangrijk om je konijnen gezond te houden. De voeding van een konijn moet vooral bestaan uit ruwvoer zoals hooi en gras. Dit zorgt voor vezels, die het darmstelsel actief houden en kauwen houdt het gebit op de juiste lengte. Goed werkende darmen zijn van levensbelang voor je konijnen. Vers hooi moet onbeperkt gegeven worden en altijd beschikbaar zijn.

Het ruwvoer kan worden aangevuld met een kleine hoeveelheid krachtvoer: brokjes of pellets. Ook deze zouden zoveel mogelijk ruwe vezels (ruwe celstof) moeten bevatten. Er bestaat ook gemengd konijnenvoer, maar dit is meestal niet aan te raden. Konijnen zijn, zeker als ze er veel van krijgen, geneigd om de lekkere dingen eruit te eten en de staafjes te laten liggen, terwijl die juist de belangrijkste voedingsstoffen bevatten. Kies daarom voor een goede kwaliteit pellets. Geef niet teveel, overgewicht is ongezond voor het konijn: ongeveer 20 gram per kilo lichaamsgewicht per dag is voldoende.

Daarnaast is het goed om een aantal verschillende groenten te geven. Maar geef een konijn nooit veel van een groente die hij niet gewend is. Lang niet elke groente is geschikt, geef bijvoorbeeld geen ui, prei en bonen.

Suiker of zuivel hoort niet thuis in konijnenvoeding of konijnensnoepgoed, ze kunnen de darmflora uit balans brengen. Ook teveel koolhydraten kunnen problemen geven. Darmproblemen kunnen bij konijnen ernstig en zelfs fataal zijn. Zorg dat je weet waar je op moet letten.

Brokjes moeten koel en droog bewaard worden, want een vochtige of warme omgeving kan bijvoorbeeld schimmelgroei veroorzaken. Zorg er bovendien voor dat er geen beestjes in het voer kunnen komen door het goed afgesloten te bewaren, bijvoorbeeld in een blik.

Zorg dat groenvoer vers is. Geef geen gemaaid gras, want dit gaat snel broeien en dat geeft darmproblemen. Als je groenvoer plukt, let er dan op dat je dit niet doet langs een weg of op terrein waar honden worden uitgelaten en was het goed voordat je het geeft. Geef groente niet te koud.

Behalve voer hebben konijn dagelijks schoon water nodig.