Skip to main content
Chiropractie - Paarden - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Chiropractie

Chiropractie behandelt problemen van het bewegingsapparaat waarbij de nadruk ligt op de gewrichten van de wervelkolom (hoofd, borstwervels, ribben, rugwervels, bekken en SI gewricht), maar waarbij ook andere gewrichten zoals kaakgewricht, schouder en heup aan bod komen.

De wervelkolom

De wervelkolom is het frame van het lichaam en loopt van hoofd tot staart. Het maakt een verbinding met de botten van de benen, de ribben en het borstbeen en dat geheel vormt het skelet.

Door de wervelkolom loopt het wervelkanaal, dat het ruggenmerg bevat en tussen elke wervel komt een zenuw vanaf het ruggenmerg naar buiten. Deze zenuwen sturen de spieren aan en bovendien regelt en co├Ârdineert het zenuwstelsel alle processen in het lichaam.

De wervelkolom is geen vast geheel, maar bestaat uit allemaal gewrichten. Als deze gewrichten niet optimaal bewegen kunnen de uittredende zenuwen geïrriteerd raken en dit heeft een effect op de spieren. Het paard kan pijnklachten krijgen en minder goed en soepel bewegen.

De behandeling

Eerst wordt het paard in stap en draf beoordeeld en daarna wordt het hele paard nagekeken en zo nodig behandeld van bekken tot hoofd, incl. kaak en benen. De behandeling bestaat uit het mobiliseren (het in beweging brengen) van de gewrichten en indien nodig, het uitvoeren van een korte, snelle manipulatie op een specifieke plaats (dit wordt een adjustment genoemd).

Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de wervels hersteld en communicatieproblemen met het zenuwstelsel opgeheven. Dit verbetert de beweging, souplesse en rechtheid van het paard en verlaagt de kans op blessures. Door de invloed van de behandeling op het zenuwstelsel, heeft dit ook een positief effect op de weerstand en de algemene gezondheid van het paard.

De behandeling wordt uitgevoerd door een paardendierenarts die tevens een erkende chiropractie opleiding voor dieren heeft gevolgd. De behandeling kan bij je thuis of op de praktijk plaatsvinden.