Skip to main content
Uitgelicht

Artrose

By 7 maart 2023januari 25th, 2024No Comments
Artrose - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Artrose bij het oudere dier

Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij oudere dieren. We zien deze aandoening met name bij honden en katten terug. Door degeneratie van het kraakbeen in de gewrichten ontstaan ontstekingen die pijn en stijfheid bij je dier veroorzaken. Artrose is een gevolg van slijtage van het lichaam van je hond of kat.

Hoe herken je artrose?

Symptomen van artrose bij huisdieren zijn onder andere:

  • Verminderde activiteit
  • Moeite met bewegen
  • Stijfheid, vooral na rusten of na het opstaan uit een ligpositie
  • Verlies van spiermassa
  • Moeite met traplopen
  • Veranderingen in het gedrag zoals minder interesse in spelen of minder sociale interactie.

Artrose behandelen

Artrose kan behandeld worden met medicijnen, fysiotherapie, gewichtsbeheersing, en aanpassingen in de omgeving en het dagelijks leven van het dier. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen om de pijn te verlichten. Fysiotherapie en oefeningen kunnen helpen om de spiermassa en het uithoudingsvermogen te verbeteren en stijfheid te verminderen. Gewichtsbeheersing is belangrijk omdat overgewicht extra druk op de gewrichten kan zetten. Aanpassingen in de omgeving, zoals het verstrekken van een comfortabele slaapplek en het vermijden van te harde oppervlakken, kunnen ook helpen om artrose te behandelen.

Vermoed je artrose bij jouw huisdier?

Als je vermoed dat je huisdier artrose heeft, dan kun je het beste een dierenarts raadplegen om een juiste diagnose te stellen en wanneer nodig een behandelplan op te starten. Er zijn diverse behandelmethodes voor huisdieren met artrose. In overleg met jou kunnen we er voor zorgen dat jouw huisdier pijnvrij ouder mag worden. Is je huisdier ziek, twijfel je over de gezondheid van je dier of heb je andere vragen? Dan helpen we je graag met onze kennis en expertise.