Skip to main content
Uitgelicht

Vuurwerk-training

By 2 november 2023januari 26th, 2024No Comments
Vuurwerktraining hond en kat

Vuurwerkangst en training

November en december. We zijn alweer aangekomen in de laatste maanden van 2023. Binnenkort kunnen we gaan aftellen naar 2024, met bijbehorend vuurwerk. Voor veel honden en katten is de laatste dag van 2023 niet zo’n fijn moment. Wist je dat vuurwerk-training het beste zo vroeg mogelijk begonnen kan worden? Zo is de kans het grootst dat je hond minder angstig op vuurwerk reageert.

Geur, licht en geluid

Er zijn drie verschillende onderdelen van vuurwerk die te trainen zijn: geur, licht en geluid. Geur is te trainen door bijvoorbeeld van een grote afstand te laten wennen aan sterretjes. Hier komt dezelfde geur vanaf als vuurwerk en geeft ook de flitsen. Hierdoor is ook het licht te trainen. Het geluid is te trainen doormiddel
van speciale cd’s die hiervoor zijn ontwikkeld. Zo went je hond aan het harde geluid van vuurwerk, maar ook voor bijvoorbeeld onweer.

Hoe help ik mijn huisdier?

Om de jaarwisseling voor je huisdier zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal tips voor je:

  • Laat je hond of kat nooit alleen thuis als deze angstig is.
  • Houd je kat binnen op Oudejaarsdag. Laat de hond op tijd uit en zorg dat deze aangelijnd is, zodat hij niet kan ontsnappen als hij in paniek raakt.
  • Doe alle ramen en deuren dicht. Sluit ook de gordijnen, rolluiken en jaloezieën. Deze dempen het geluid en de lichtflitsen van het vuurwerk.
  • Zet de radio of televisie aan en laat ook wat lampen branden.

Stel je huisdier gerust

Als je huisdier toch in paniek raakt, negeer het dier dan niet. Probeer de hond of kat naar een veilige plek te brengen en praat rustig tegen hem. Wordt je huisdier rustiger van fysiek contact, laat hem dan lekker tegen je aanliggen of bij je op schoot komen.

Probeer het dier af te leiden door te spelen of andere leuke dingen te doen. Beloon je dier als hij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk afgestoken wordt. Wil je graag advies over de omgang met vuurwerk en een angstige kat of hond? Dan staan onze dierenartsassistenten voor je klaar. We kunnen je ook adviseren over hulpmiddelen zoals een ‘Thundershirt’of supplementen. Bel vrijblijvend naar een van onze praktijken.