Skip to main content
Uitgelicht

PPID – Ziekte van Cushing bij paarden

By 2 september 2023januari 26th, 2024No Comments
PPID ziekte van Cushing

PPID - Ziekte van Cushing bij paarden

Wist je dat 20 – 30% van de paarden ouder dan 15 jaar lijdt aan PPID?
PPID staat voor: Pituitary Pars Intermedia Dysfunction en noemen we ook wel de Ziekte van Cushing. Het is een aandoening in de hypofyse in de hersenen, die zorgt voor een ontregelde aanmaak van hormonen. De symptomen zijn vaak een afwijkende vacht (lange of krullende vacht), hoefbevangenheid, vetophopingen en spierverlies. Veel paarden lijden onopgemerkt aan deze ziekte.

Wist je dat:

  • PPID komt vaak voor bij oudere paarden, meestal boven de 15 jaar. Het wordt beschouwd als een degeneratieve aandoening die het gevolg is van veranderingen in de hypofyse.
  • De ziekte wordt gekenmerkt door een overmatige productie van cortisol, een stresshormoon. Dit leidt tot een verstoorde stofwisseling en diverse symptomen zoals een abnormale haargroei, spierverlies, en een verzwakt immuunsysteem.
  • Klinische symptomen van PPID bij paarden omvatten onder andere een lange, krullende vacht die niet goed uitvalt, veranderingen in lichaamsvorm zoals een hangende buik, overmatig zweten, verhoogde vatbaarheid voor infecties, en soms abnormaal gedrag.
  • Paarden met PPID hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hoefbevangenheid (laminitis). Dit is een ernstige en pijnlijke aandoening waarbij de hoefwand loskomt van het hoefbeen, wat kan leiden tot ernstige kreupelheid.

Gezondheidscontrole voor jouw paard

De diagnose van PPID (de ziekte van Cushing) wordt vaak gesteld door middel van klinische symptomen, bloedonderzoek naar hormoonspiegels zoals ACTH, en soms beeldvormende diagnostiek. Behandeling omvat meestal medicatie, zoals pergolide, om de hormonale balans te herstellen en de symptomen te verminderen. Daarnaast zijn dieetmaatregelen en regelmatige veterinaire controle essentieel voor het beheer van de aandoening. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandelingsplan als de ziekte van Cushing wordt vermoed bij een paard. Van 1 september tot 31 oktober 2023 ontvang je 50% korting op de standaardtest voor PPID bij paarden. Bel of mail ons voor een afspraak..