Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Progesteron bepalen

Wilt u weten wanneer uw hond vruchtbaar is, zodat u het juiste dektijdstip kunt bepalen? Dit kan bij ons op de praktijk, door het hormoon progesteron te laten bepalen.

Gemiddeld worden teven eens in de 6 maanden loops. Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken, en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Het is dus van essentieel belang om deze dagen te herkennen, en zo de kans op een succesvolle dekking te vergroten. Zeker als de reu verder weg woont, is het extra belangrijk om met een progesteronbepaling het ideale dektijdstip te bepalen.

De loopsheid zelf wordt niet snel gemist. De teef verliest bloed, de vulva is gezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen. Maar het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is, of als de teef niet goed laat zien dat ze loops is. Bij sommige teven is er namelijk bijna geen vulvazwelling of bloedverlies aanwezig.  

Gelukkig is er een betrouwbare test die ons hierbij kan helpen. Deze bepaalt de hoogte van progesteron in het bloed. Aan het begin van de loopsheid is deze waarde laag, maar hij gaat stijgen vlak voor en tijdens de eisprong. Afhankelijk hiervan is het optimale dekmoment te bepalen en weet u dus of het al zinvol is om naar de reu te gaan.

Meestal is een teef dekrijp tussen de 11e en 13e dag van de loopsheid, maar dit moment kan variëren van dag 9 tot dag 18 van de loopsheid. Het is daarom verstandig om vanaf de 8e dag van de loopsheid de progesteron te bepalen. Afhankelijk van de waarde die hier uit komt, wordt met u besproken wanneer eventueel een volgende bloedafname nodig is of dat het al verstandig is om naar de reu te gaan.

Wij geven bij de verschillende progesteronwaardes de volgende adviezen

  • <1-2 ng/ml: na 3 dagen opnieuw testen
  • 2-4 ng/ml: na 2 dagen opnieuw testen
  • 4-10 ng/ml: na 1 dag opnieuw testen
  • 10-12 ng/ml: na 24 uur dekken / eventueel dezelfde dag in de avond dekken
  • >12 ng/ml: dezelfde dag nog dekken

Mocht u een afspraak willen maken om de progesteronwaarde te laten bepalen bij uw teef, dan kunt u hiervoor bellen met onze vestigingen. Voor locatie Sint-Oedenrode belt u 0413-472650, voor locatie Schijndel belt u 073-5493566.