Skip to main content
Hond - Gebitsverzorging - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Gebitsverzorging

In de praktijk komen wij regelmatig honden tegen met gebitsproblemen. De ernst van de problemen kan variëren van enig tandplak tot losstaande en soms zelfs uitvallende tanden! De belangrijkste aanwijzingen voor gebitsproblemen bij je hond zijn:

 • een slechte adem;
 • aanwezigheid van tandsteen;
 • rood of bloedend tandvlees;
 • verminderde eetlust;
 • moeilijk kauwen;
 • krabben langs de bek;
 • kwijlen;
 • sloomheid.

Indien jouw hond één van bovenstaande symptomen heeft, is het verstandig een afspraak te maken bij de dierenarts. Mogelijk zal het gebit gereinigd moeten worden om verdere problemen te voorkomen. Een gebitsbehandeling bij de hond vindt plaats onder algehele narcose. Na de reiniging wordt elke tand en kies gecontroleerd op ontstekingen. Indien nodig worden er soms tanden of kiezen getrokken.

Na de gebitsbehandeling zal een halfjaarlijkse controle plaats vinden om de toestand van het gebit in de gaten te houden.

Tijdens de Maand van de Gebitsverzorging (de gehele maand februari) is er landelijk extra aandacht voor de gebitten van onze huisdieren. Hier onder lees je wat je allemaal zou kunnen doen om het gebit van je huisdier in goede conditie te houden. Eén ding is zeker: voorkomen is beter dan genezen en daar is het poetsen van de tanden het allerbelangrijkst bij.

Tandenpoetsen bij de hond

Iedere hond is gebaat bij dagelijkse gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen. Om dat goed te doen, moet de hond langzaam maar zeker gewend raken aan het idee dat iemand zijn tanden aanraakt. Het is belangrijk om de hond te belonen bij elke positieve reactie. Kies ook een goede tijd uit voor het poetsen, zoals na het uitlaten. De hond is dan energie kwijt en zal gemoedelijker zijn. Vooraf aan het krijgen van de maaltijd kan ook een goed moment zijn, het voer vormt dan de beloning en het tandenpoetsen wordt zo een dagelijks terugkerend ritueel. Eén ding is zeker: jong geleerd is oud gedaan, dus begin al zo jong mogelijk met het aanleren van tandenpoetsen.

Wennen aan tanden poetsen

Zie hiervoor het bovenstaande filmpje. Je kunt hierbij gebruik maken van de speciale tandenborstelset die verkrijgbaar is in onze praktijk. In de set zit alles wat je nodig hebt om je hond te laten wennen aan het poetsen: een vingertandenborstel voor in het begin, een tandenborstel voor daarna en speciale tandpasta met een lekkere smaak. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, poets liever zonder tandpasta als je hond er een hekel aan heeft, dan bereik je in ieder geval toch het mechanische effect. Het is ook mogelijk om het gebit van je hond te laten reinigen m.b.v. een Emmipet, een ultrasone tandenborstel. Je kunt er naar vragen in onze praktijk.

Wat als poetsen niet lukt?

Helaas zijn er honden waarbij ondanks veel inspanning het tanden poetsen geen succes wordt. Gelukkig zijn er dan verschillende andere methoden die kunnen helpen de vorming van tandplak te verminderen, zoals:

 • Royal Canin Dental® voeding: deze brokken hebben een zodanige vorm en grootte dat door het kauwen een mechanische reiniging plaatsvindt.
 • Kauwsticks: ook hierbij zorgt het kauwen voor een mechanische reiniging.
 • Smakelijke anti-plakvloeistof die aan het drinkwater kan worden toegevoegd.

Natuurlijk kunnen bovenstaande methoden gecombineerd worden en ook aanvullend worden ingezet naast tanden poetsen.

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van de Maand van de Gebitsverzorging of neem contact met op met één van onze vestigingen.