Skip to main content
Dierenartsenpraktijk de Meierij

Chippen en registreren

Een chip is een kleine transponder die onderhuids wordt geplaatst. Deze bevat een unieke cijfercode die met een speciale chiplezer kan worden afgelezen. Op www.chipnummer.nl kunnen de gegevens van de eigenaar worden opgezocht. Deze website is voor iedereen toegankelijk en doorzoekt alle portalen (voorheen databanken genoemd) in Nederland. Zorg ervoor dat de gegevens bij ten minste één databank geregistreerd staan en juist zijn.

Chip en registratie verplicht voor honden

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft de overheid besloten dat alle honden die er sinds 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen. Per 1 november 2021 moeten alle pups, geïmporteerde honden én honden die een nieuw baasje krijgen bovendien verplicht een EU-dierenpaspoort hebben.

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden komt neer op het volgende:

Voor pups

 • Pups geboren in Nederland moeten vanaf 1 november 2021 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chipnummer moet beginnen met het landennummer van Nederland, 528.
 • Om dit te kunnen regelen, moet de fokker zich aanmelden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) aanvragen. Dit moet altijd, dus ook als een fokker slechts eenmalig een nestje heeft!
 • Binnen een week na het chippen en in elk geval voordat de pups verkocht worden moet de fokker de pups registreren bij een aangewezen portaal.
 • Bij verkoop van een pup moet de fokker de pup op zijn naam afmelden bij het portaal. Nieuwe eigenaren moeten de hond binnen 2 weken op hun eigen naam registreren bij een portaal.
 • Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan het portaal worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.
 • Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Voor honden uit het buitenland

 • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 november 2021 worden geïmporteerd, moeten in Nederland via een portaal worden geregistreerd.
 • Om dit te kunnen regelen, moet de importeur zich aanmelden bij RVO en een UBN aanvragen. Dit moet altijd! Dit geldt dus niet alleen voor handelaren, maar ook als je zelf een hond uit het buitenland meeneemt.
 • Binnen 2 weken na aankomst in Nederland moet de hond worden geregistreerd. Dit moet verplicht door een dierenarts gedaan worden.
 • Geïmporteerde honden moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. Komen zij uit een EU-land, dan hebben zij al een EU-dierenpaspoort. Komen zij uit een zogeheten ‘derde land’? Dan moet de dierenarts de hond voorzien van een EU-dierenpaspoort.
 • De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kun je denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond.
 • Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan het portaal worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.
 • Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Voor honden die van eigenaar wisselen

 • Voor alle honden geldt dat zij, wanneer zij van eigenaar wisselen, gechipt en geregistreerd moeten zijn en een EU-dierenpaspoort moeten hebben. Vraag als koper altijd om een registratiebewijs!
 • Sommige oudere honden zijn nog niet gechipt of hebben nog geen EU-dierenpaspoort. Krijgen deze honden een nieuwe eigenaar? Dan moeten ook zij eerst gechipt en geregistreerd worden en een EU-dierenpaspoort krijgen.

Kortom

 • Accepteer alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
 • Registreer de hond op jouw naam bij een aangewezen portaal (voorheen databank).
 • Geef wijzigingen altijd door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Koop geen hond zonder chip, registratie en paspoort!

Heb je per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Vraag dan in ieder geval direct een UBN aan. En laat daarna jouw nieuwe hond door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal. Zonder UBN kan dit niet.