Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Endoscopisch onderzoek

Cornage

Bij een cornage-onderzoek van hengsten wordt de endoscoop gebruikt. Een cornage-onderzoek is verplicht bij het KWPN voor register A merries (van buitenlandse vader) en voor hengsten die in aanmerking willen komen voor de dekdienst. Er wordt een digitale opname gemaakt van de keel en stembanden die daarna verzonden wordt naar de beoordelingscommissie van het KWPN. Voor een positieve uitslag dient het paard vrij te zijn van cornage of ander afwijkingen van het keelgebied. Wij zullen de opname voor u op een DVD zetten.

Endoscopie

Tijdens endoscopie wordt er met behulp van een flexibele camera onderzoek gedaan naar de voorste luchtwegen. Er kan onder andere gekeken worden maar de keelstreek, stembanden, zeefbeen, luchtzakken en luchtpijp. Op deze manier kunnen aandoeningen zoals chronisch hoesten, cornage en bloedingen of verstoppingen worden onderzocht. De camera is aangesloten op een tv scherm zodat u als eigenaar mee kan kijken.

BAL

Indien nodig kunnen wij een longspoeling (BAL) doen voor verdere diagnostiek van de diepere luchtwegen. Bij dit onderzoek wordt via het ene neusgat de flexibele camera ingebracht en via het andere neusgat een katheter. Daarna wordt steriele vloeistof in de longen gebracht en deze wordt direct terug gezogen. Tijdens het terug zuigen van de vloeistof worden cellen meegenomen die meer informatie kunnen geven over de oorzaak van de hoestklachten. Zo kunnen een chronische ontsteking, allergie, een longbloeding of infectie worden vastgesteld.