Skip to main content
Medische beeldvorming - Paarden - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Medische beeldvorming

Om een goede diagnose te kunnen stellen maken we onder andere gebruik van medische beeldvorming. Wij bieden hierbij röntgenologie, echografie en endoscopie aan. Dit kan ons helpen met een diagnose stellen bij een kreupelheidsonderzoek, maar ook bij bijvoorbeeld een oogonderzoek (echografie), ontstoken kies (röntgenologie) en een paard met voorste luchtwegproblemen (endoscopie). De röntgenologie en echografie bieden wij zowel op de praktijk als op locatie aan.

Röntgenologie

De röntgenstraling wordt opgewekt in een röntgenbuis. De straling gaat door zacht weefsel heen, maar wordt door hard weefsel (bot) tegen gehouden. We richten de röntgenbuis op bijvoorbeeld een been en deze straling wordt vervolgens opgevangen door de plaat die wij achter het been houden. Hierdoor ontstaat een röntgenfoto, waar wij op kunnen zien wat voor type letsel het paard heeft.

Echografie

Met behulp van echografie kunnen wij pezen, spieren, banden en gewrichten in beeld brengen. Daarnaast is het ook mogelijk om een echo te maken van een oog, indien hier problemen mee zijn. Wij beschikken over een mobiel echotoestel met zeer hoge kwaliteit.

Endoscopie

Tijdens endoscopie wordt er met behulp van een flexibele camera onderzoek gedaan naar de voorste luchtwegen. Er kan onder andere gekeken worden maar de keelstreek, stembanden, zeefbeen, luchtzakken en luchtpijp. Op deze manier kunnen aandoeningen zoals chronisch hoesten, cornage en bloedingen of verstoppingen worden onderzocht. De camera is aangesloten op een tv-scherm zodat je als eigenaar mee kan kijken.