Verwondingen rond het oog kunnen betrekking hebben op de schedel (oogkas), oogleden of oogbol. Bij trauma in dit gebied zal de dierenarts eerst onderzoeken of er sprake is van een gebroken oogkas of beschadiging van de oogleden. Het is belangrijk dat een wond van het ooglid zo goed mogelijk gerepareerd wordt om te voorkomen dat de oogbol beschadigd raakt door littekenweefsel of slecht sluitende oogleden. Vervolgens wordt de oogbol gecontroleerd op beschadigingen, die zowel op het hoornvlies of aan de binnenkant van het oog kunnen voorkomen.
Oogaandoeningen bij het paard
Verwondingen
Beschadiging van het hoornvlies
Een hoornvlies beschadiging kan ontstaan door trauma (een klap op het oog) of doordat er iets in het oog komt. Bij pasgeboren veulens krult soms het onderooglid naar binnen waardoor de wimpers de oogbol beschadigen. Een hoornvliesbeschadiging is vaak erg pijnlijk waardoor het oog traant en het paard het oog dichtknijpt. Soms is er een blauwe of witte waas te zien, door vochtophoping in het hoornvlies. De dierenarts zal het oog aankleuren met fluoresceïne, waardoor een beschadiging zichtbaar wordt als een groene plek. Soms is het nodig om met een speciaal wattenstaafje materiaal af te nemen om in het laboratorium te onderzoeken. De beschadiging wordt in de meeste gevallen behandeld met antibioticazalf om ontsteking te voorkomen en er worden pijnstillers toegediend. In de meeste gevallen hersteld het hoornvlies zich dan binnen enkele weken. Zeer ernstige of diepe beschadigingen dienen behandeld te worden in een gespecialiseerde kliniek waarbij een oogoperatie noodzakelijk kan zijn.
Maanblindheid
Maandblindheid is een gevreesde oogaandoening bij paarden, waarbij er een ontsteking aan de binnenzijde van het oog plaatsvindt. De oorzaak van maanblindheid is nog niet volledig bekend, maar er wordt vanuit gegaan dat het gaat om een overgevoeligheidsreactie waarbij leptospirose een rol kan spelen. Leptospirose wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt verspreid door ratten. Het oog is plotseling zeer pijnlijk en traant en op de oogbol is een witblauwe waas te zien. Soms zijn de oogleden verdikt en rood. Tijdens het oogonderzoek door de dierenarts is vaak een dichte pupil en ontstekingsmateriaal in de oogbol te zien. De behandeling bestaat in eerste instantie uit ontstekingsremmende oogzalf en/of druppels en pijnstillers. Als de behandeling niet snel aanslaat kan het paard worden doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek voor het plaatsen van een implantaat of operatie. Het paard kan blind worden door (herhaalde) maanblindheid.
Andere oogaandoeningen
Andere ziekten aan het oog die kunnen voorkomen zijn onder andere:
- Tumoren;
- Cysten;
- Staar;
- Verhoogde oogdruk.
Het oog is een kwetsbaar orgaan en oogproblemen dienen gezien te worden als een spoedgeval. Het is belangrijk om niet zelf met een zalfje te beginnen als het paard last heeft van een oog want een verkeerde zalf kan de problemen snel verergeren! Laat eerst de dierenarts het oog onderzoeken voor een juiste diagnose. Soms maken we gebruik van echografie om een nog betere en specifiekere diagnose te stellen. Een aangebroken tube oogzalf of druppels zijn maximaal een maand houdbaar.