Bij slecht kauwen, te gulzig eten of te weinig drinken kan een slokdarmverstopping ontstaan. Dit geeft vaak een vrij heftig beeld. Het paard gaat staan met een gestrekte hals en kan gaan kokhalzen, verkrampen in de nekspieren en vaak komt er veel schuim met soms voedsel door de neus naar buiten. Bij een milde verstopping is het paard meestal in staat dit zelf op te lossen, bij de heftigere gevallen is het nodig om het voedsel uit de slokdarm te spoelen.
Maag- en darmproblemen
Slokdarm
Maag
Een paard heeft een relatief kleine maag, met weinig opslag. Paarden zijn van nature grazers, ze zijn gemaakt om 16 uur per dag te grazen, dus constant kleine beetjes. Het kan mis gaan als we hun natuurlijke manier van eten vergeten en ze alleen grote porties enkele keer per dag geven.
Het grazen doen ze met kleine hapjes waarop speeksel word aangemaakt, dit werkt als een beschermlaag om de maagwand. Dit is nodig omdat de maag zelf constant maagzuur produceert, wat helpt bij de vertering van het voedsel. Maagzuur zorgt er ook voor dat bacteriën en andere micro-organismes het niet overleven. Door de constante productie kan er, bij te weinig eten in de maag, een irritatie van de maagwand ontstaan. Vandaar dat de kauwbewegingen en de beschikking over ruwvoer zo belangrijk is.
Maagzweren
Maagzweren komen met regelmaat voor bij veulens en paarden. Het risico op maagzweren wordt verhoogd door:
- Voedselopname: onregelmatig voedingspatroon, vasten of vermindering in de opname van ruwvoer kan snel schade aanrichten. Paarden eten van nature de hele dag door kleine beetjes, waardoor zelden de maag leeg is, en het maagzuur geneutraliseerd wordt.
- Voeding: onvoldoende ruwvoer om de speeksel productie te optimaliseren, en het neutraliseren van maagzuur.
- Transport: langdurig transport/weg van stal zonder ruwvoer.
- Stress: stress verlaagt de bloedtoevoer tot de maag, waardoor ook de maagwand minder gevoed word en daarmee gevoeliger voor maagzuur.
- Medicijnen: met name bij langdurige toediening of toediening in hoge doseringen.
De symptomen van maagzweren zijn behoorlijk a-specifiek en kunnen per paard sterk verschillen, van veel tot nauwelijks of geen verschijnselen.
Symptomen kunnen zijn:
- Verminderde eetlust
- Vermagering
- Doffe vacht
- Gapen
- Lichte koliek verschijnselen
- Tandenknarsen
- Diarree
- Chagrijnig op het zadel, singel en/of been
Deze verscheidenheid maakt het lastig om de diagnose te stellen, de definitieve diagnose kan alleen gesteld worden door middel van een gastroscopie (maagscopie). Hiervoor kunt u ook bij ons terecht, er wordt dan met een camera in de maag gekeken om zo een juiste diagnose te stellen.
Darm pakket (koliek)
Koliek is buikpijn. Meestal is dit het gevolg van problemen in de spijsvertering, maar buikpijn kan ook door andere problemen in de buik of het lichaam ontstaan. Dit noemen we ook wel “valse koliek”.
Typische koliek symptomen zijn: niet willen eten, krabben met het voorbeen, omkijken naar de buik. Bij meer heftige aanvallen zal het paard ook regelmatig gaan liggen, rollen en zweten.
Risico verhogende factoren voor het ontstaan van koliek zijn:
- Worminfectie
- Zand eten
- Wisseling in voeding (nieuwe grasland, nieuw hooi/kuil, ander krachtvoer)
- Boxrust/fors terug in werk
- Diarree
- Eten van “vreemd” voer (denk aan eikels, onkruid, planten)
Indien u het vermoeden heeft dat uw paard koliek heeft kunt u het beste direct contact met ons opnemen.