De meest voorkomende luchtweg problemen bij het paard.
Luchtwegaandoeningen
Acute luchtweginfectie
Het paard heeft vaak koorts en is sloom. Ze hoesten en hebben een vieze neus. Een luchtweg infectie wordt veroorzaakt door een virus en soms komt hier nog een bacteriële infectie bovenop. De behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmers en soms antibiotica en eventueel een slijmoplosser. Het is belangrijk dat het paard in een stofvrije omgeving staat en rust krijgt.
Chronische bronchitis en astma
Soms kunnen de luchtwegen geïrriteerd blijven na een acute infectie. De koorts is weg maar het paard blijft hoesten. Er treedt een overgevoeligheid op voor stof waardoor er meer en taaier slijm wordt aangemaakt en de luchtwegen zich vernauwen. Hierdoor krijgt het paard het benauwd, wat te zien is als een geforceerde ademhaling (buikbeweging, wijde neusgaten). Er is dan sprake van astma.
Het is heel belangrijk om de hoeveelheid stof in de omgeving te verminderen door:
- hooi in water weken of voordroog geven
- geen stro gebruiken, maar overgaan op vlas of houtkrullen
- een frisse stalomgeving (zonder tocht) en veel naar buiten (zonder stof)
De stofvrije omgeving is de basis voor een succesvolle behandeling. Aanvullend wordt het paard vaak behandeld met ontstekingsremmers en medicijnen die het slijm oplossen en de luchtwegen weer verwijden. De medicijnen worden toegediend via de mond (oraal) of via inhalatie (d.m.v. een masker of inhalator op de neus).
COPD of dampigheid
Chronische luchtwegproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot beschadiging van de longblaasjes en de vorming van stug longweefsel. De elasticiteit van de longen vermindert, waardoor het paard de buikspieren moet gebruiken om de lucht uit de longen te persen tijdens de uitademing. Deze paarden blijven hoesten, zijn vaak erg benauwd en hebben weinig uithoudingsvermogen. Soms treedt ook vermagering op ondanks een goede eetlust.
Naast een volledig stofvrije omgeving kan geprobeerd worden om het taaie slijm los te krijgen d.m.v. zoutwaterverneveling. Hiervoor hebben wij een speciaal masker. Eventueel kunnen we u ook doorverwijzen naar de Universiteitskliniek voor een kuur in een speciale dampbox.