Skip to main content
Voortplanting - Paarden - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Voortplanting

Gynaecologie

Er is natuurlijk niets zo mooi dan een dartelend veulen aan de voet van de merrie. Voordat het zover is, moeten er eerst wat stappen worden ondernomen.

Tegenwoordig vindt bijna bij elke dekkende hengst kunstmatige inseminatie plaats, oftewel KI. Hierbij springt de hengst op een bok en wordt vervolgens het sperma bij de merrie geïnsemineerd. Door middel van echografisch onderzoek wordt bepaald wanneer de merrie geïnsemineerd kan worden. Dit echografisch onderzoek kunnen wij bij je thuis uitvoeren, op de praktijk, of bij een van onze samenwerkende hengstenstations.

Wanneer een merrie gedekt wordt met diepvriessperma, is het van belang dat de inseminatie zo dicht mogelijk op de eisprong plaatsvindt. Hierdoor moet de merrie meerdere malen per dag echografisch worden bekeken. Daarom is het noodzakelijk dat deze begeleiding op de praktijk of bij onze hengstenstations wordt uitgevoerd. Inseminatie wordt vaak uitgevoerd met de lange pipet.

Het eerste drachtigheidsonderzoek kan 16-18 dagen na de inseminatie plaatsvinden. Het is verstandig om na vijf tot zes weken de merrie nogmaals op dracht te controleren.

Probleemmerries

Wanneer jouw merrie na meerdere cycli insemineren niet dragend wordt, kan er mogelijk een probleem zijn bij de merrie. Zo kan bijvoorbeeld de baarmoeder vies zijn. Door middel van een slijmmonster kan worden onderzocht of er daadwerkelijk een ziekteverwekkende kiem aanwezig is in de baarmoeder. Dankzij ons eigen laboratorium is de uitslag snel beschikbaar. Vaak kan de merrie nog behandeld worden in dezelfde cyclus en eventueel zelfs gedekt.

Embryotransplantatie

Heb jij een interessante merrie waarvan je graag nakomelingen zou willen hebben? Maar loopt jouw merrie bijvoorbeeld succesvol in de sport of kan zij de dracht zelf niet aan? Dan is embryotransplantatie wellicht iets voor jou.

Wat houdt embryotransplantatie in?

Bij embryotransplantatie wordt de donormerrie geïnsemineerd. Vervolgens wordt zeven tot acht dagen na de eisprong de donormerrie gespoeld. Onder de microscoop wordt het embryo gezocht en vervolgens gewassen. Het embryo wordt tenslotte klaargemaakt voor transport naar de draagmoeder of overgezet in de eigen draagmoeder. De donormerrie wordt na het spoelen standaard hengstig gespoten en kan vervolgens weer opnieuw geïnsemineerd worden. Hierdoor is het dus mogelijk om meerdere veulens van dezelfde merrie in een seizoen te krijgen. Na enkele spoelingen wisselen we af met een rustperiode.

De kans dat er een embryo gespoeld wordt ligt rond de 40 %, de kans op een succesvolle transplantatie is 80%.

De begeleiding van de donormerrie

De begeleiding van jouw donormerrie moet zeer nauwkeurig gebeuren. Het is namelijk van groot belang dat de dag van de eisprong exact bekend is. Je kunt jouw merrie bij vers sperma thuis door ons laten begeleiden, op de praktijk of bij één van onze hengstenhouders. Bij diepvriessperma moet de inseminatie heel dicht bij de eisprong plaatsvinden. Hierdoor zal de merrie vaker per dag bekeken worden en moet de begeleiding op onze praktijk of bij één van onze hengstenhouders plaatsvinden.

De draagmoeder

De draagmoeder moet gelijk lopen met de cyclus van de donormerrie. Je kunt ervoor kiezen een eigen merrie te gebruiken als draagmoeder. De merrie moet een gezonde baarmoeder hebben en te synchroniseren zijn met de donormerrie. Een andere optie is het embryo weg te brengen naar een draagmoederstation. Zodra de donormerrie eisprong heeft gehad wordt dat gemeld bij het station. Ze zorgen er vervolgens voor dat er een geschikte merrie beschikbaar is. Na 50 dagen dracht kun je de draagmerrie ophalen.

Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.