Skip to main content
Gezelschapsdieren - Sterillisatie en castratie Cavia - Dierenartsenpraktijk De Meierij

Sterilisatie en castratie

Als cavia-eigenaar kan het belangrijk zijn om je huisdier te laten steriliseren of castreren. Sterilisatie is het operatief verwijderen van de eierstokken bij vrouwtjes, terwijl castratie het operatief verwijderen van de testikels bij mannetjes is.

Sterilisatie en castratie kunnen een aantal voordelen hebben. Bij vrouwtjes kan het bijvoorbeeld het risico op baarmoederontsteking en eierstoktumoren verminderen, terwijl castratie bij mannetjes agressie en territoriaal gedrag kan verminderen. Ook kunnen ze bijdragen aan het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en het verminderen van geur.

Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat elke operatie risico’s met zich meebrengt en dat het niet altijd nodig is om je cavia te laten steriliseren of castreren. Raadpleeg altijd een dierenarts die gespecialiseerd is in knaagdieren om te bespreken of het in jouw specifieke situatie nodig en verstandig is om je cavia te laten opereren.

Als je besluit om je cavia te laten steriliseren of castreren, is het belangrijk om goede nazorg te bieden. Zorg voor een rustige omgeving en vermijd te veel beweging en stress. Geef ook de voorgeschreven medicatie en volg de instructies van de dierenarts op.