Skip to main content
Gezelschapsdieren - Ziekten Cavia - Dierenartsenpraktijk De Meierij

Ziekten bij de cavia

Als cavia-eigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende ziekten bij cavia’s, zodat je snel kunt ingrijpen als je huisdier ziek wordt. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende ziekten bij cavia’s:

Luchtweginfecties

Cavia’s zijn gevoelig voor luchtweginfecties, vooral als ze in een vochtige en slecht geventileerde omgeving leven. Symptomen zijn onder andere niezen, hoesten, benauwdheid en oog- en neusafscheiding.

Gebitsproblemen

Cavia’s hebben continu groeiende tanden die kunnen zorgen voor gebitsproblemen als ze niet op de juiste manier slijten. Symptomen zijn onder andere kwijlen, verminderde eetlust en gewichtsverlies.

Schimmel

Cavia’s zijn vatbaar voor schimmelinfecties, vooral op de huid. Symptomen zijn onder andere haaruitval, jeuk en schilferige plekken op de huid.

Urineweginfecties

Cavia’s hebben een gevoelig urinestelsel en kunnen gemakkelijk urineweginfecties krijgen. Symptomen zijn onder andere moeilijk en pijnlijk urineren, bloed in de urine en verminderde eetlust.

Diarree

Diarree kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals voedingsproblemen, parasieten of bacteriƫle infecties. Symptomen zijn onder andere losse ontlasting en verminderde eetlust.

Als je vermoedt dat je cavia ziek is, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in knaagdieren. Zo kan er snel een juiste diagnose gesteld worden en kan er behandeling ingezet worden om je huisdier weer gezond te maken.