Skip to main content
Konijn en knaagdieren - Huisvesting - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Huisvesting

Het is belangrijk om het konijn de juiste huisvesting te bieden voor zijn welzijn. Konijnen zijn sociale dieren en hebben behoefte aan voldoende bewegingsruimte en sociaal contact met soortgenoten.

Een geschikt konijnenverblijf moet groot genoeg zijn zodat het konijn zich vrij kan bewegen. Het moet hoog genoeg zijn zodat het konijn op zijn achterpoten kan staan en zich kan uitstrekken. Het verblijf moet ook voldoende ventilatie hebben en bescherming bieden tegen extreme weersomstandigheden.

Naast het verblijf heeft een konijn ook voldoende bewegingsruimte nodig. Een buitenren is ideaal zodat het konijn lekker kan rennen en spelen. Als het konijn binnenshuis gehouden wordt, moet hij dagelijks los kunnen lopen in een veilige omgeving.

Het konijnenverblijf moet regelmatig schoongemaakt worden en voorzien zijn van voldoende vers water en voedsel. Het is belangrijk om te kiezen voor een vezelrijk dieet van hooi, groenten en fruit om het gebit en de spijsvertering van het konijn gezond te houden.

Het bieden van een geschikt konijnenverblijf met voldoende bewegingsruimte en sociaal contact met soortgenoten draagt bij aan een gezond en gelukkig konijn. Houd daarbij rekening met het volgende:

  • Twee rammen kunnen moeilijk samen gehouden worden, dit geldt ook voor gecastreerde rammen.
  • Twee voedsters kunnen ook moeilijk samen gehouden worden, gesteriliseerde voedsters verdragen elkaar vaak wel goed.
  • Een ram en een voedster gaan het best samen, mits voor voldoende ruimte wordt gezorgd. Het is ook belangrijk om konijnen te “koppelen”, vaak gaat het niet goed als je zo zo maar samen zet. Het is dus goed om te kijken of ze wel een match zijn. Er zijn ook speciale opvangcentra die kijken welk konijn het beste bij jouw konijn past. Problemen met gedrag ontstaan vaak op een leeftijd van vijf tot acht maanden omdat konijnen dan gaan puberen. Vanaf drie maanden zijn konijnen vruchtbaar.