Skip to main content
Konijn en knaagdieren - Cavia - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Cavia

Cavia’s zijn planteneters (herbivoren). In het wild eten cavia’s grassen, zaden en graan. Cavia’s eten ook een deel van hun eigen keutels op, dit is nodig omdat het voer niet in een keer volledig wordt verteerd. Als dierenartsen adviseren wij als voeding voor je cavia:

  • hooi: onbeperkt
  • caviavoer: 10 – 15 gram per dag
  • groente: beperkte hoeveelheid van vooral harde groenten
  • vitamine C (uit voer + 1 tablet van 50 mg per cavia per dag)

Hooi

Het belangrijkste onderdeel van de voeding is hooi, een cavia moet veel hooi of gras eten. Lang gras is beter dan kort gras, omdat kort gras teveel eiwit heeft. Hooi is gedroogd gras en je zult zien dat dit lang gras is, er zit minder blad aan en meer stengels. Stengels zijn vezelrijk en minder eiwitrijk. Hooi is daarom goed voor cavia’s.

Een cavia is een planteneter. Planteneters hebben een heel lang spijsverteringskanaal, daarom is het belangrijk dat je cavia veel vezels eet. Dit zorgt namelijk niet alleen voor voldoende afslijting van het gebit, het is ook een bron van energie en voedingsstoffen en het houdt de darmen in beweging. Je cavia heeft net als een konijn continu doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal knagen en kauwen om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten.

Groente

Een cavia zal groente ook lekker vinden. Laat de cavia er aan wennen en geef niet te grote hoeveelheden. Als er teveel gegeven wordt kan er diarree of gasvorming ontstaan. In groente zit vitamine C en dit is belangrijk, want cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en ook niet opslaan. Je kan bijvoorbeeld paprika, andijvie, witlof, wortel en appel geven aan je cavia. We adviseren om vooral harde groentes zoals winterpeen te geven, hierop moet een cavia extra kauwen.

Caviavoer

Kies caviavoer waarin extra vitamine C is toegevoegd voor je cavia en niet het voer dat geschikt is voor andere knaagdieren of konijnen. Alleen cavia’s hebben extra vitamine C nodig en hun eigen voer heeft dat.

Een cavia van 1 kg mag ongeveer 10 – 15 gram caviavoer per dag eten. Van teveel cavia voer zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaas- of nierstenen ontstaan, doordat je cavia teveel calcium via het voer binnen krijgt.

Vitamine C

Wij adviseren om elke dag 1 tablet vitamine C van 50-60 mg te geven. Vitamine C zit in caviavoer en groente, maar niet voldoende! Als er geen of te weinig vitamine C binnenkomt ,dan zullen er binnen 10 dagen al problemen ontstaan, zoals bloedingen in gewrichten en spieren, je krijgt dan pijnlijke knie en elleboog gewrichten, maar ook pijnlijke kaakgewrichten, hierdoor wil de cavia niet meer eten.

Bij periodes van ziekte, stress, zwangerschap en dergelijke is de behoefte 30 mg/kg. Langharige cavia’s hebben ook een hogere vitamine C behoefte.
Cavia’s krijgen niet snel teveel vitamine C binnen. Als de cavia teveel binnen krijgt plassen ze het weer uit. Er zijn ook vitamine C druppels te koop. Dit wordt ook snel afgebroken en de werkzaamheid is snel minder. De vitamine C zal als het door het drinkwater gemengd wordt binnen een paar uur afgebroken zijn.

Het kan dus al weg zijn voordat je cavia het water gaat drinken. Daarom adviseren wij het gebruik van tabletten.

Het caviagebit blijft een leven lang doorgroeien. Je cavia moet op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Goede voeding (zoals hooi) geven kan goed helpen om gelijkmatige slijtage te krijgen bij je cavia en tand-problemen te voorkomen. Mocht je cavia toch problemen krijgen met eten, aarzel niet en kom langs.