Myxomatose en Viraal Hemorrhagisch Syndroom zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke virusziekten bij konijnen. Een andere ernstige aandoening die regelmatig voorkomt bij konijnen is miasis, waarbij vliegeneitjes rond de anus van het konijn uitgroeien tot maden. Hieronder lees je meer over deze ziekten en hoe je deze kunt voorkomen bij jouw konijn(en).
Ziekten bij het konijn
Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door het myxomavirus. Het virus geeft dikke vochtige zwellingen op de kop en de snuit zoals ‘slaperige ogen’ en opgezwollen lippen, en ook rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen zo ernstig worden dat het konijn bijna niets meer ziet en eten en drinken wordt steeds moeilijker. Gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood. De best mogelijke behandeling bestaat uit een hoge omgevingstemperatuur, pijnstillers, antibiotica en goede verzorging. Slechts 10% overleeft een infectie.
Myxomatose wordt overgebracht via direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld door contact met een ziek wild konijn), en door stekende insecten zoals vlooien en muggen.
Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS, of RHD)
VHS wordt ook door een virus veroorzaakt. De meeste met VHS besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, met hooguit een paar uur vooraf waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven kunnen de symptomen sterk variëren, met mogelijk koorts en stuiptrekkingen, die uiteindelijk resulteren in een coma. Soms wordt vlak voor de dood bloederige neusuitvloeiing gezien.
Het virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact met andere konijnen en bijvoorbeeld via besmet groenvoer.
Voorkomen van Myxomatose en VHS
Alle konijnen kunnen met myxomatose en VHS worden besmet, zowel binnen- als buitenkonijnen.
- Voorkom contact met wilde konijnen, geef ook geen gras of ander groenvoer waar wilde konijnen mee in contact kunnen zijn geweest.
- Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien, bijvoorbeeld door horgaas voor het hok te monteren (ook belangrijk voor het weren van vliegen, zie hieronder in het stukje over miasis), of met insectenwerende strips. Tegen vlooien kun je druppels of sprays gebruiken die voor konijnen geschikt zijn. Denk er ook aan om eventuele honden en katten in je huishouden goed te ontvlooien, deze kunnen gemakkelijk vlooien overdragen op je konijn.
- Vaccineer jouw konijn jaarlijks tegen myxomatose én VHS. Met het nieuwe vaccin van Nobivac is je konijn het hele jaar beschermd tegen beide ziekten. De vaccinatie kan vanaf een leeftijd van vijf weken worden gegeven en moet jaarlijks herhaald worden voor een optimale bescherming.
Miasis
Miasis wordt veroorzaakt door vliegen. Wanneer je konijn een vuile achterhand heeft kunnen vliegen daar eitjes op leggen. Uit de eitjes komen maden die zich onder de huid van het konijn een weg vreten. Dit kan in zeer korte tijd leiden tot een doodziek konijn wat niet meer te redden is. Zieke en te dikke konijnen lopen het meeste risico. Een ziek konijn beweegt zich doorgaans weinig waardoor vliegen makkelijk op het konijn kunnen gaan zitten. Hele dikke konijnen kunnen niet bij hun anus om hun nachtkeutels (zachte keutels die ’s nachts direct uit de anus worden opgegeten voor extra voedingsstoffen) op te eten, zodat deze blijven plakken.
Miasis is te voorkomen door vliegen te weren, liefst met behulp van horgaas voor het hok. Verder door het hok regelmatig schoon te maken en je konijn dagelijks in de hand te nemen om eventuele ontlasting en ander vuil te verwijderen. Laat je konijn niet te dik worden, geef het onbeperkt hooi en slechts een beperkte hoeveelheid brokjes.
Wacht bij een ziek konijn niet te lang af en neem bij enige twijfel contact op met jouw dierenarts.