Skip to main content
Konijn en knaagdieren - Sterilisatie en castratie - Dierenartsenpraktijk de Meierij

Sterilisatie en castratie

Het is belangrijk om te weten dat castratie en sterilisatie bij konijnen niet alleen voorkomen dat ze zich voortplanten, maar ook dat het bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn. Gesteriliseerde voedsters hebben bijvoorbeeld een veel lager risico op baarmoedertumoren en -infecties, wat bijdraagt aan hun levensverwachting en kwaliteit van leven.

Castratie van rammen helpt ook om ongewenst gedrag te verminderen, zoals territoriaal sproeien en agressie naar andere konijnen toe. Bovendien maakt het de kans op vechtpartijen tussen konijnen kleiner, waardoor het sociaal contact tussen de konijnen verbetert.

Bij castratie en sterilisatie is het belangrijk om te werken met een dierenarts die ervaring heeft met konijnen. Konijnen zijn gevoelig voor narcose en operaties, en het is daarom belangrijk dat de procedure op een veilige en verantwoorde manier wordt uitgevoerd. Konijnen mogen niet vasten voor een operatie, omdat dit kan leiden tot darmproblemen. Het is daarom belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en de post-operatieve zorg te bieden die het konijn nodig heeft voor een snel en gezond herstel.